“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”
Wat is normaal?
Als kind kregen we deze wijsheid al met de paplepel ingegoten. Maar wat betekent ‘normaal’ precies? Is het wat je vader vindt, wat je moeder zegt, of wat de populaire jongens op school doen?
Identiteit
Als kind ben je nog volop in ontwikkeling. Je bent op zoek naar je eigen identiteit en je wilt graag geaccepteerd worden door de mensen om je heen. De druk om ‘normaal’ te zijn kan dan erg groot zijn. Je past je aan, verstopt je ware ik en doet wat anderen van je verwachten.
Gevolgen aanpassen
Maar wat zijn de gevolgen van dit continue aanpassen? Stress, onzekerheid, onrust, zorgen en piekeren zijn slechts enkele van de mentale problemen die kunnen ontstaan. Je leeft voortdurend in angst om afgewezen te worden, wat je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde aantast.
En het mogelijke gevolg? Je bent jezelf kwijtgeraakt en weet niet meer wie je bent of wat je wilt.
Herkenbaar voor je?
Waar ligt dan nu de sleutel?
Ontdek je ware ik
Het gaat erom dat je weet wie je bent, wat je belangrijk vind, waar je voor staat enz. Dan heb je richting in je leven. Dat geeft voldoening.
Weet je niet zo goed meer wie je bent? Verken je interesses, talenten en waarden. Luister naar je innerlijke stem en volg je hart. Het is oké om anders te zijn. Sterker nog, jou uniek zijn maakt je waardevol.
Het is een reis, geen bestemming. Onderweg zul je vallen en weer opstaan. Maar elke stap die je in de richting van authentiek zijn(trouw aan je persoonlijkheid) zet, is er één in de richting van een gelukkiger en gezonder leven.