gedachten, gevangene

Je bent niet je gedachten! 90.000 (!) op een dag!

 

Je bent niet je gedachten! 

Ben je het zat om geleefd te worden door je gedachten? Ervaar je voortdurend onrust, angst, stress en spanning? Weet je niet hoe je van die negatieve gedachtenspiraal af kunt komen? Besef(écht beseffen!): Je bent niet je gedachten!

 

Gedachten zijn slechts gedachten

We hebben per dag zo’n 90.000 gedachten. De meeste daarvan zijn onbewust en vluchtig. Maar we geven ze vaak veel te veel waarde. We denken dat onze gedachten de waarheid over ons vertellen, dat ze bepalen wie we zijn en wat we kunnen. Maar dat is niet zo! Gedachten zijn slechts gedachten. Ze komen en gaan, net als wolken in de lucht. Je hoeft ze niet te geloven en je hoeft er niet naar te handelen.

 

Zie je gedachten als briefjes in de brievenbus. Sommige zijn belangrijk, maar de meeste zijn gewoon reclamefolders. Je hoeft ze niet te lezen, laat ze gewoon vallen. Zo kun je ook met je gedachten omgaan. Neem ze niet te serieus, laat ze komen en gaan zonder oordeel. Ze willen zich even laten zien en gaan dan weer weg. Dat is oké.

 

Je bent geen gevangene

Jij bent de waarnemer van je gedachten, niet de gevangene. Je hebt de kracht om te kiezen waar je aandacht aan schenkt. Je kunt je focussen op de positieve gedachten en de negatieve loslaten. Het gaat fout wanneer we een oordeel hebben over onze gedachten. Als ze er niet mogen zijn. Alles wat we buitensluiten, krijgt namelijk macht. Ook die gedachten die er niet mogen zijn. Juist als ze er niet mogen zijn, blijven ze plakken. Zie ze dus als briefjes die zich even willen laten zien. Waarvan je het prima vindt dat ze door de brievenbus komen, maar die je ook net zo makkelijk bij het oud papier legt.

Dit is niet altijd makkelijk. Het is een vaardigheid die je moet leren. Maar met oefening kan jij dat leren. 

En nu je dit weet, wat kun je er dan mee? Praktisch gezien kun je misschien niet heel veel met je gedachten, want ze zijn er gewoon. Maar je realiseren hoeveel waarde je hecht aan je gedachten, en hoe serieus je ze neemt, is wel ontzettend belangrijk. Het is maar een gedachte. En jij bent niet je gedachten.

 

Wat gaat jou helpen?

Wat je sowieso wél helpt om de aandacht van je gedachten af te leiden en met meer aandacht in het hier en nu te zijn én wat tegelijkertijd je zenuwstelsel écht ontspant, is deze oefening met je ademhaling.

Was het Een interressant artikel?

Delen via Facebook
Delen via Twitter
Delen via Linkdin
Delen via WhatsApp
Delen via Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op sociale media!

Download gratis ebook met 7 waarde-volle stappen!

Als eerste op de hoogte van het nieuws van ABCoaching?

Schrijf je hier in!

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak baal jij van je onrust en opgejaagdheid?

Je wil graag ontspannen zijn en genieten van wat er is.

Ontdek het nu en download gratis mijn ebook!

Hey, welkom! Kan ik je ergens mee helpen