Als kritiek geen kritiek meer is!

Het is helemaal geen ramp om kritiek te krijgen, al voelt dat misschien wel zo voor jou! Hoe naar je je dan ook voelt, je krijgt er niets van. Maar… makkelijker gezegd dan gedaan! Want hoe ga je nu met feedback om? Lees snel mee!

 

Allereerst kun jíj er zelf voor zorgen dat je minder kritiek krijgt! Hoe dan? Gewoon door niet meer kritiek te horen dan er werkelijk is en het niet groter te maken dan het is. En… zie kritiek als uitdaging, je kunt het gebruiken om er beter van te worden en om er verder mee te komen! Emotionele afstand nemen helpt. Hoe neem je die afstand?

 

Wat kun jíj doen
Neem even de tijd om rustig onderstaande vragen door te lezen en op je in te laten werken.

Je kunt jezelf onderstaande vragen stellen en serieus over de antwoorden nadenken:

  • Is het eigenlijk wel kritiek?

Je bent misschien snel geneigd om een opmerking of gebaar van iemand als kritiek op te vatten. Hierdoor neem je meer kritiek waar dan er eigenlijk is. Door deze vraag te stellen, kun je je emotionele reactie even opzij zetten en word je er aan herinnerd dat je vaak een gekleurde bril op hebt. Houd het antwoord op deze vraag kort: ja of nee. Is het antwoord nee? In dit geval kun je de opmerking van de ander laten voor wat het is. Is het antwoord ja? Dan gaan we naar de volgende vraag.

  • Ben ik het ermee eens?

Dit is de tweede vraag die je jezelf kunt stellen. Sta stil bij je mening en vraag je serieus af of je het eens bent met de kritiek die je gekregen hebt. Houd je antwoord weer kort. Is het antwoord nee? Dan in de prullenbak! Is het antwoord ja? Dan gaan we door naar de derde vraag.

  • Wil ik dat veranderen?

Niet alle dingen waar je kritiek op krijgt en waar je zelf ook niet tevreden over bent, moet je per se veranderen. Je bent niet perfect, net als ieder ander. Door jezelf deze vraag te stellen, kun je je emotionele reactie wat op afstand houden. Je wordt er aan herinnerd dat niet alles waarover je ontevreden bent, ook anders moet. Je mag fouten en zwakheden hebben en houden, ook als anderen er kritiek op hebben. Is je antwoord nee?  Dan in de prullenbak die kritiek! Is je antwoord ja? Dan gaan we naar de laatste vraag.

  • Wanneer en hoe wil ik dat veranderen?

Je bent niet verplicht om gelijk aan de slag te gaan, ook niet als je tot de conclusie bent gekomen dat je dingen wilt veranderen. Soms kan het verstandig zijn om nog even te wachten. Door bovenstaande vraag te stellen, wordt je jezelf er bewust van dat je de vrije keuze hebt om te beslissen wanneer en hoe je dingen wilt gaan veranderen. Besluit je er op korte termijn niet nog niets mee te doen? Dan gaat deze kritiek voorlopig de prullenbak in! Besluit je op korte termijn een bepaald gedragspatroon te veranderen? Dan kun je aan de slag met de voorbereidingen!

Hoe fijn zou het zijn om zó met feedback om te kunnen gaan?!

Vraag jij jezelf af of het de juiste tijd is om te veranderen? Of is jouw tijd rijp om je patronen te gaan doorbreken, maar vindt je het lastig hoe je aan de slag moet? Wees welkom!
Heb je nog vragen die je tegenhouden? Neem gerust contact op! www.ab-coaching.net

Was het Een interressant artikel?

Delen via Facebook
Delen via Twitter
Delen via Linkdin
Delen via WhatsApp
Delen via Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op sociale media!

Download gratis ebook met 7 waarde-volle stappen!

Als eerste op de hoogte van het nieuws van ABCoaching?

Schrijf je hier in!

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak baal jij van je onrust en opgejaagdheid?

Je wil graag ontspannen zijn en genieten van wat er is.

Ontdek het nu en download gratis mijn ebook!

Hey, welkom! Kan ik je ergens mee helpen